CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 9 – por Maria Joana

 

Ahir, amb la constitució de la nova Mesa del Parlament de Catalunya, em satisfà explicar els fets importans que hi van succeir.

Gairabé tres mesos després de tancar forçosament “les portes a cop de 155”, el Parlament va reobrir per acollir l’estrena de la dotzena legislatura. En primer lloc es pot manifestar que ha sigut la més  anòmala i insòlita: amb tres diputats presos; cinc refugiats a Brusel·les; 18 encausats per delictes de rebelió, sedició i malversació de fons; la primera sessió constitutiva de la Cambra convocada des de la Moncloa (Madrid); la primera amb el banc del Govern buit, la primera amb llaços als escons i aplaudiments per els qui no voten i els qui voten però no hi són…

Ernest Maragall, d’ERC, amb 75 anys, (el diputat més gran de la cambra), va iniciar el discurs com a president de la “Mesa d’edat” (òrgan transitori encarregat de gestionar la sessió constitutiva del Parlament). Va aprofitar per denunciar, amb veu clara i forta, la represió de l’estat espanyol. Va acusar aquest Estat de “no voler saber res ni de reconciliació ni de sobiranies compartides”. “L’Estat no sap guanyar, sap derrotar; no sap compartir, sap humiliar i castigar” Entre altres, també va dir: “Sento una acumulació d’indignació i una suma de raó i de raons d’aquesta Catalunya que no es rendeix i que no es resigna”. Maragall va recordar que mai en una sessió constitutiva la bancada del Govern havia estat buida, “Avui és un dia per mirar endevant però també per recordar d’on venim”, va dir i va reclamar “resistència i intel·ligència” per aconseguir la llibertat d’Oriol Junqueres, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i que els consellers a l’exili i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, puguin tornar a Catalunya. Maragall va voler exemplificar l’excepcionalitat d’una legislatura que va acabar de manera sobtada per una declaració d’independència i la suspensió de l’autogovern. “Jo avui no hauria de ser aquí. Sense unes eleccions imposades per l’Estat jo no seria aquí”, va afirmar. Finalment va aprofitar el seu discurs per convertir-lo en l’epílec de l’etapa anterior. Va dir: “Nosaltres seguirem, hem aprés i coneixem bé les nostres forces. Sabem què podem esperar d’Europa. El vot del 21-D és la confirmació de l’ 1-O, és un bon mapa de la societat catalana d’avui, diversa i complexa”.

Abans de començar amb les votacions del Parlament, Inés Arrimades del Cs, (centralista) va aixecar la mà per dir-li a Maragall que reconsiderés l’acceptació del vot dels presos. Maragall li va etzibar que lo que s’estava fent en aquell lloc era per unes votacions i no per dissertacions. Ella no va tenir altre remei que callar.

Amb ordre i rapidesa van començar les votacions amb les paperetes. Cada cop que es nombrava algú dels que están a la presó o a l’exlili, la majoria parlamentària es manifestava amb grans aplaudiments en  memòria seva. Els  presos van votar per delegació, però els  l’exiliats no van demanar cap mena de delegacions perquè ja sabíen que obtindrien la majoria. Va ser una bona estretègia per enllestir facilment els resultats i evitar impugnacions.

L’elecció de la Mesa del Parlamentl  es va obtenir no per majoria absoluta sinó en segona ronda per majoria simple: President del Parlament, Roger Torrent, d’ERC: Vicepresident, Josep Costa de JxCat; Vicepresident segón, José Mª Espejo de Cs; Secretari primer, Eusebi Campdepedrós de JxCat; Secretai segón, David Pérez de PSC; Secretari tercer Joan Costa de Cs; Secretària quarta, Alba Vergés d’ERC.

Roger Torrent, és un jove amb tan sols 38 anys d’edat, que acumula més de 18 anys d’experiència en la gestió pública. És llicenciat amb ciències polítiques a la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) i màster en estudis territorials i urbanístics. La seva esposa el defineix com a persistent, perfeccionista, treballador, poc amic de delegar, espós i pare divertit, lector empedernit, entre altres coses. En quan a les responsabilitats en diu que el seu marit “Farà el que hagi de fer”. Perquè com diu Zweig (un gran admirador del seu marit) “per la nostra generació no hi hagué escapatòria (…) i tan sols qui ha conegut claror i foscor, guerra i pau, ascens i davallada, tan sols aquest ha viscut de debó”.

En el seu primer discurs com a President de la Mesa del Parlament, Torrent va buscar oferir una imatge conciliadora i fugir de la tensió que va marcar els ultims plens de la legislatura passada. Va criticar l’empresonament “injustificat” dels dirigents independentistes i va defensar que el Parlament  “s’hi ha de poder parlar de tot”, però va subratllar repetidament el seu compromís de “treballar per a tots els diputats de la cambra” i de contribuir a buscar l’entesa i el diàleg en la vida política catalana. “Sempre he estés la mà a tothom i ho seguiré fent”, va remarcar abans d’exigir als presents respecte per l’institució però també “pels vots de la gent i la voluntat popular”.

És evident que la nova legislatura no podrà ser mai normal, amb 5 diputats a Brusel·les i 3 a la presó preventiva a causa de l’ofensiva de l’Estat per aturar el Procés. Però sí que és veritat que, després del cop que ha significat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, es urgent recuperar l’autogovern i demostrar, a travers de l’acció governamental, que l’independentisme té un projecte per a tot el país. Aquesta és la realitat que caldrà combatre amb intel·ligència.

Aquets ha sigut els principals trets d’aquesta jornada parlamentària. Tenim tota l’esperança posada en el nostre President de Mesa, que segons diuen és una persona extraordinària i… també independista, valgui el dir-ho. Ja veurem la seva próxima actuació.

Una abraçada i fins la propera.

Ma. Joana

About joaompmachado

Nome completo: João Manuel Pacheco Machado

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: