CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 15 –  por Maria Joana

 

Les noticies d’avui estàn relacionades amb les converses que Puigdemont, des de Brusel·les ha mantingut tant amb el seu partit, com amb ERC i la CUP en diferents dies.

La idea que ha exposat Puigdemont és cambiar la llei 13/2008, del 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern per crear un Consell de la República que presidiria Carles Puigdemont des de Brusel·les i alhora investir un president de la Generalitat i nomenar un govern a Catalunya que tindia funcions purament gestores. A la pràctica, l’existència d’aquest doble govern, el del Consell de la República a Bélgica i el Govern de la Generalitat a Catalunya,  a l’invers del que havia proposat fins ara ERC, no tindria res de simbòlic. Al contrari, seria Puigdemont el que portaria la veu cantant i el que marcaria la línia política, fins al punt que la missió del que hi hagués a Catalunya seria merament executiu, perquè en realitat estaria sota les ordres del “president legítim a l’exili”. Tant és així que una de les possibilitats que s’estudia és que, en aquest cas, el Govern a Catalunya ni tan sols faria acte formal de presa de possessió, a fi de destacar la rellevancia que tindria el Consell de la República a Bélgica. (De moment no hi ha res tancat i, totes les opcions continuen damunt la taula).

Puigdemont també va anunciar que treballarien per fer fora l’article 155 de la Constitució, formar govern i “fer república”.

La creació del Consell de la República formaria part d’un “itinerari” per poder dur a terme l’elecció de Puigdemont des del Parlament. La reforma de la llei de la presidència de la Generalitat i el Govern es podria fer pel tràmit de lectura única, per tal que la designació del president d’aquest organisme i la subsegüent investidura d’un president de la Generalitat diferent quedessin dins el termini de dos mesos en què hi ha d’haver hagut precisament el tràmit de la investidura si no es vol que hi torni a haver eleccions.

En tot això, encara que el Govern espanyol impugnés aquesta iniciativa i el TC la volgués suspendra, no podria fer-ho, ja que el nou  elegit president de la Generalitat fora una persona “neta de càrrecs” i el nou Consell de la República a Brusel·les, tampoc seria possible fer-li res ja que està situat a Bélgica. – Visca els catalans!

Us deixo, esperant noves noticies.

Maria Joana

Leave a Reply