CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 14 – por Maria Joana

 

El primer de febrer el ministre d’Interior, Rafael Catalá, va donar per fet que els presos i exiliats seran inhabilitats abans del judici en aplicació de la llei 384 bis d’enjudiciament criminal (LECrim) i el jutge del Tribunal Suprem dictarà properament la interlocutòria de processament contra els investigats: Oriol Junqueres, Jordi Sánchez, Carles Puigdemont i Toni Comín, entre altres i que s’aplicaria a partir de la primavera.

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas assegura que no es pot entendre que el terme de “rebel” es refereixi al delicte de rebelió, manifestat així: “Per definició, la rebelió la realitza un grup que té el propòsit  de fer ús il·legitim d’armes de guerra o explosius, amb la finalitat de produir la destrucció de l’ordre constitucional”, o sigui només en delictes de terrorisme. – Aquí no hi ha ni terrorisme ni tan sols violència, caram!.

Després de varis domicilis atribuïts a Puigdemont a Bélgica, ara es tracta d’una nova residència  a 30 Km. de Bruselles, una explèndida villa de 550 m. quadrats,  que un amic, Matamala, inseparable de Puigdemont, es diu que l’ha llogat per el president. La  TV, fotògrafs i periodistes han buscat informació en la inmobiliària, sense resultats. En la Villa es diu que hi ha moviment d’operaris però Puigdemont no hi és. – Jo penso si no serà una altra estretègia per desorientar el Govern de Madrid.

Ara voldria exposar com l’aparent normalitat amb què l’administració catalana va assumir la intervenció del Govern central en virtut del 155, i que amaga, en el dia a dia, l’ajornament de decisions importants, l’augment de la burocràcia i la fractura de la lògica d’un govern autonòmic: la proximitat i que demostra que des de Madrid, el Govern del PP no la sap portar:

En la Sanitat. – 24 M. d’€  pendents i milers de declaracions responsables sense firmar. Es necessita que els documents que el director del Servei Català de la Salut firma, també ho han de firmar tots els departaments de la Generalitat per rebre una autorització de compra, sigui quin sigui el seu valor. Amb l’intervenció financera de Madrid, hi ha un enlantiment dels processos administratius. El ministeri no ha firmat despeses compromeses en el pressupost del 2017, etc.

En la investigació.- Sense capacitat de decisió fins que arribi el nou conseller. S’han suspés les reunions que s’havien de fer. Tampoc no es poden crear noves empreses a partir dels projectes d’investigació. Està temporalment paralitzada la incorporació de nous cientifics. etc.

En el Sector Social.-  Pagaments a l’últim minut i incògnites per resoldre.

En el Medi Ambient.- No hi ha qui defensi la llei del canvi climàtic. S’ha interrumput la tramitació parlamentària de la llei de Protecció del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Han quedat suspeses les al·legacions de la Generalitat al recurs d’inconstitucionalitat del Govern central contra la llei del Canvi Climàtic. S’han prodiït retards en la contractació de personal.

En la Educació.- L’educació catalana està en punt mort ja des d’abans de l’aplicació del 155. No s’ha desplegat l’ambiciós decret de l’escola inclusiva catalana. El plà de la preinscripció escolar és encara una incògnita.

En la Economia.- Una altra nova intervenció sobre unes finances ja intervingudes el setembre passat amb el 155. No en surt un sol euro sense que sigui autoritzat per l’Administració central. A travers del 155, el Govern central va desmantelar completament el projecte de gestoria d’entitats públiques que permetia centralitzar els pagaments d’impostos a la Hisenda espanyola a través de l’Agència Tributàris de Catalunya. El 2017 l’Estat va bloquejar uns 475 M. d’euros per polìtiques no pressupostades. Per aquest any, com que els comptes publics estan prorrogats, no hi ha opció a partides extra de despesa per a noves polítiques. etc.

En Infraestructures.- Ha ajornat alguna presa de decisions, com la del refinançament del tram que falta per completar l’L9 del metro de Barcelona.

Com pot anar bé un país d’aquesta manera. Quan diuen el la premsa extrangera que l’economia catalana va malament per culpa dels governants catalans que ens han portat a la perdició. Jo dic: però que no sabeu veure  més enllà del vostre propi nas? Que no veieu que ho entorpiu tot? No us en doneu compte que el dinamisme català no el podeu entendre? I sobretot us dic que en sou de mentiders!.

Ahir, ERC va desplaçar-se a Bruselles per tractar directament amb JxCat la qüestió de desencatllar i fer un pas endevant que permeti encarrilar definitivament el procés. ERC va assegurar que les negociacions “progressen adequadament”, sense que, malgrat això, s’hagi tancat encara cap acord. JxCat va coincidir que la reunió “ha anat bé i ha estat constructiva”, perquè “les dues forces estan en via de restablir la confiança perduda arran de la investidura fallida”.

Avui, Puigdemont ha convocat una “jornada de treball” a Bruselles per “avaluar les negociacions”. Veurem com haurà anat.

Sigui com sigui, en el que sí que insisteix ERC és a assegurar que el seu únic candidat és Puigdemont, i sembla haver fet pinya amb un únic argument: la investidura ha de ser “efectiva” i no implicar més conseqüencies penals.

Així estan les coses fins avui. Sort entre tots els independentistes que, com a bons catalans, sempre arriven a un acord amb el diàlec!.

Afectuosament.

Maria Joana

About joaompmachado

Nome completo: João Manuel Pacheco Machado

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: