CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 21 – por Maria Joana

 

Últimament s’estan desenvolupant decisions importants per part dels independentistes que han provocat un xoc entre els dos partits.

Primerament, JxCat ha presentat al.legacions a la interlocutòria del Tribunal Constitucional que va establir mesures cautelars contra la investidura a distància de Carles Puigdemont, ja que previament JxCat havia lliurat un recurs contra aquestes mesures cautelars, que va ser rebutjat pel TC. L’advocat del president, Alonso-Cuevillas, exposa que l’admissió a tràmit del recurs podria produir una “extralimitació en el control de constitucionalitat”, perquè el Parlament de Catalunya està habilitat per decidir sobre què i quan vol abordar algun debat, en aquest cas la investidura de Carles Puigdemont. Cuevilles manifesta que es vulnera l’article 23 de la Constitució (sobre el dret de participació política) amb una impugnació preventiva fundada en situacions hipotètiques i basades en simples presumcions. També argumenta que optar per via de la impugnació al TC, amb la subsegüent suspensió, si s’admet a tràmit, constitueix un “abús de dret” per part del president espanyol, M. Rajoy, que utilitza aquest “privilegi  processal per finalitats preventives i alienes a l’objecte propi del control de constitucionalitat”. Comenta que “resulta sens dupte desproporcionalitat, excessiu, contrari a les regles de bona fe processal i, en definitiva, abusiu recórrer a la impugnació en el seu constitucional d’un acte parlamentari, obligatori segons l’Estatut”. D’aquest tràmit, enviat el dia 12, el Constitucional a dia d’avui, 14 de febrer, encara no s’ha pronunciat sobre la seva l’admissió.

Per altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, que  el dia 12 va decidir no tramitar en la reunió de la Mesa la reforma de la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern formulada per JxCat per incloure el supòsit de la investidura a distància, en teoria per “motius formals”, ja que, segons diu, resulta “contradictori” presentar-la per via d’urgència extraordinària i alhora intentar tramitar-la per lectura única. Ara una nova d’ahir, dia 13: la voluntat del mateix president del Parlament d’impulsar una demanda de mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) amb la finalitat de protegir els drets de Carles Puigdemont de sotmetre’s al debat d’investidura de manera efectiva davant el veto del TC.

Aquesta situació ha provocat una irritació a JxCat, que es va assabantar mentre feia reunió de grup amb la presència telemàtica del seu líder a Brusel·les. L’actuació de Torrent, segons JxCat és, a parer seu, “arbitrària i unilateral”, i suposa una interferència que “xoca frontalment amb l’estratègia de legítima defensa” del 130é president de la Generalitat que, a sobre, s’ha adoptat “sense comentar-ho amb l’afectat”. “Les garanties per l’investidura no s’han d’anar a buscar gaire lluny, ni a Estrasbourg ni a cap altre lloc, perquè estan a l’abast al reglament del Parlament, i el que hem de fer és creure’ns-ho i posar-nos en marxa”. El portaveu adjunt, Eduard Pujol, va expressar la seva “perplexitat” amb el president del Parlament. “Si mai cal recórrer a Estrasbourg serà més endevant i amb una gran causa catalana per denunciar el conjunt de greuges de l’Estat espanyol”, va remercar.

La guerra soterrada entre JxCat i ERC per la investidura va traspassar ahir, dia 13, l’esfera privada en què es movia durant les últimes setmanes per aflorar públicament en forma de retrets creuats. El detonant, aquest anunci que feia el president del Parlament. JxCat no li ha agradat que Torrent hagi tirat pel dret quan els serveis jurídics que assessoren Puigdemont a Brusel·les estan estudiant la millor fórmula per arribar al Tribunal d’Estrasbourg. Una via que, segons fonts de JxCat, hi ha poques opcions perquè la petició de Torrent prosperi, ja que les mesures cautelars son excepcionals i el tribunal europeu només les concedeix en casos de vida o mort o tortura.

JxCat dedueix que l’anunci de Torrent és “una cortina de fum” per tapar la decisió del republicà de no abordar a la Mesa del Parlament la reforma de la llei de presidència per permetre la investidura a distància de Puigdemont. Eduard Pujol, portaveu de JxCat, va dir: “Tenim majoria absoluta i el ple d’investidura es pot fer avui” i va reafirmar que “les garanties no s’han d’anar a buscar a Estrasbourg”.

Ningú parla ja d’acord a curt termini, i els més optimistes el situen per d’aquí dues o tres setmanes, quan hagin acabat les declaracions davant el TS els nous investigats per rebelió. El clima de desconfiança entre JxCat i ERC s’hi suma el temor de que es sumin més independentistes a la presó. Els duptes no s’esvairan fins el 21 de febrer: avui, dia 14, declara devant el jutge Llarena l’exdiputada de la CUP Mireia Boya i la setmana que ve estan citats la diputada d’ERC Marta Rovira, Marta Pascal (PDECat), l’expresident Artur Mas, l’exlíder de l’AMI, Neus Lloveras i Anna Gabriel de la CUP.

Mentre la relació entre JxCat i ERC és cada vegada més difícil, el president Puigdemont va aprofitar per publicar un comentari al seu compte d’Instagram, juntament amb l’imatge d’una lluna plena: “Lluitem per assolir la fita més gran a què podem aspirar: la llibertat. Molts creuen que és impossible, molts altres treballen per impedir-ho i alguns tenen por de fer-ho realitat. Jo confio en vosaltres i amb l’esperit de lluita de moltes generacions que ens empeny… ho aconseguirem!”. L’avís queda aquí.

Ben cordialment.

Maria Joana

About joaompmachado

Nome completo: João Manuel Pacheco Machado

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: