CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 29 – por Maria Joana

 

Diumenge, 22 d’abril.- La justicia alemanya vol saber amb detall quin paper va tenir Puigdemont en relació al referendum de l’1-O i, més en concret, quin tipus d’instruccions va donar als Mossos d’Esquadra. És a dir, vol saber fins a quin punt es pot atribuir al President la hipotètica ordre que els membres de la policia de la Generalitat s’inhibissin d’actuar per impedir les votacions, malgrat el mandat judicial rebut del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) perquè el feferèndum no es dugués a terme.

La petició d’aclariments és molt concreta, i es refereix a si l’actuació del nostre President va arrivar al punt de decidir que els agents de la policia autonòmica no només s’inhibissin, sinó que actuessin per facilitar les votacions, enfrontant-se amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, si calgués. És evident que els jutges alemanys s’han llegit a fons l’ordre de processament, perquè demanen precissions sobre passatges molt concrets de la resolució del jutge del Suprem encarregat del cas, Pablo Llarena.

El Tribunal de Schleswig-Holstein demana que no només se li remetin dades per escrit, sinó que l’ampliació de detalls s’hi afegeixin imatges i vídeos que sostinguin els arguments fets servir.

Dilluns, 23 d’abril.- Lúltima petició formulada pels jutges alemanys, segons comunicació verbal traslladada a la representació d’Eurojust a la Haia, es refereix a les divergències entre el Suprem i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoto, sobre la comissió o no d’un delicte de malversació per part de Puigdemont i els seus consellers, que també estan imputats per aquesta figura delictiva, a part de la rebellió.

L’informe de Montoro s’espera, com a molt tard per mitjans de setmana, (sobre el dia 26).

Situant-nos en un altre context, ahir va tenir lloc l’important partit de futbol entre el Barça i l’equip del Sevilla en la final de la Copa del Rei al Metropolitano de Madrid. L’equip blaugrana (Barça) va brindar una final fabulosa (5 -0) en una exhibició fenomenal i va descompondre el Sevilla amb un futbol ple de fúria i de classe.

La taca negre d’aquest dia va ser l’objectiu d’escorcollar i requisar a l’entrada i a l’interior del club Wanda Metropolitano les samarretes, les bufandes, xiulets, globus i llaços  de “color groc”, simbologia independentista i de manifestació a favor de la llibertat dels  dels presos i  exiliats polítics.

El FC Barcelona demanarà explicacions a la Federació, organitzadora de la Copa del Rei, mentre que l’associació d’advocats de Drets subratlla que cap llei no prohibeix els colors i que les confiscacions suposen una “greu vulneració de drets fonementals”. “Estudiaram casos concrets per denunciar als qui han donat les ordres”, assegura aquesta entitat. El director del Barça, Josep Ma. Bartomeu va visualitzar al final del partit algunes de les imatges dels escorcolls i va qualificar els fets com “incomprensibles”. “Som un club que defensa la llibertat d’expressió. I això és llibertat d’expressió: la gent pot anar amb xiulets o el que vulgui a un estadi”, va afirmar. JxCat va demanar ahir la dimissió del titular d’Interior, Juan Ignacio Zoido, i En Comú Podem sol·licita que comparegui al Congrés.

A la controvertida actuació policial s’afegeix la polèmica per la corbata que Felip VI va lluir a la llotja, amb franges primes de colors vermell i blanc, que corresponen amb els vestits del Sevilla. A parer del vicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa (JxCat), es d’una hostilitat sense precedents envers tots els seguidors del Barça”.

Després va venir la festa final inesperada: durant la foto final del partit guanyador al mitg del camp, rera seu  es van instal·lar cinc màquines que progectaven, en vertical,llargues cintes groguesquque onejaven amb el vent i alhora retalls de paper groc que van encatifar tota la gespa. Inmediatament, Felip VI s’en va anar. << Sembla ser que aquest és el rei de tots >>.

Tornant a la política, hem de dir que ja fa temps que l’Executiu català va renunciar a participar en la negociació del finançament. El mateix exconceller d’Economia, Andreu Mas-Collell, amb Elsa Artadi del mateix departament, va plantar el Consell Fiscal en protesta del repartiment dels sostres de dèficit, però amb això també anunciava, ja el 2014, que Catalunya renunciava a liderar la negociacions sobre el financiament. L’estratègia s’ha mantingut durant tots aquests anys amb Oriol Junqueras a la vicepresidència i a la Conselleria d’Economia.

Ara, el secretari d’Estat per les Administracions Púbiques, Roberto Bermúdez de Castro, ja va deixar clar que s'”ordenarà” al secretari d’Economia de Catalunya, Pere Aragonés, que assisteixi a la reunió. “Complirà amb la seva obligació”, va afirmar la setmana passada en una entrevista radiofònica.

No obstant això des d’aquí s’aferren al fet que el debat sobre el financement difícilment pot avançar sense que hi participi un Govern a Catalunya, ja que el resultat seria un model inestable políticament. Ara bé, també defensen que damunt la taula de negociació de Catalunya amb l’executiu central hi ha d’haver “moltes altres coses al davant del financement”.

Dimarts, 24 d’abril.- Ahir va ser la festa de Sant Jordi, el patró de Catalunya, dia en que es celebra tradicionalment amb roses i llibres. Normalment, l’enamorat regala una rosa vermella a l’enamorada i ella li fa ofrena d’un llibre. Aquest any s’hi han afegit moltes roses grogues revindicatives. La llegenda de Sant Jordi és que, com a cavaller, va rescatar una doncella de les urpes del drac.

Fa sis mesos que els funcionaris de la Generalitat diuen que “el Palau està trist”. L’aplicació de l’article 155 va deixar la seu del Govern sense activitat institucional i amb els despatxos de la Presidència buits, de manera que l’anar i venir pel “pati dels “Tarongers” (molt emblemàtic, situat al cor de la Generalitat) va quedar reduït a mínims. Excepte ahir. A falta de president i consellers, el Palau va acollir tots els que van decidir fer cua aprofitant la jornada de portes obertes. Va ser el Sant Jordi institucional més atípic, Sense missa a la capella de Sant Jordi per primera vegada des del 1434, una tradició només suspesa per la Guerra Civil, ni les benediccions de les roses, ni l’esmorzar de les autoritats. El que hi va haver va ser un degoteig de roses grogues a la font  de Sant Jordi, al pati dels Tarongers i a la taula de l’Executiu. A les 12 hores, el carilló de la Generalitat  omplia de notes dolces el pati dels Tarongers. L’excepcionalitat política es va viure dins del Palau, però també a fora, pels carrers de totes les poblacions de Catalunya, amb un ambient festiu per part de tothom.

Des de Berlín, el president Puigdemont va difondre un vídeo que revindicava l’esperit de Sant Jordi com a “expressió de la identitat de Catalunya i la seva voluntat de ser”, i en nom del” Govern de la República” es va emetre un comunicat en què es parla de l'”exili com “un dels dracs que han intentat atacar-nos com a poble”.

Dimecres, 25 d’abril.-  Jordi Cuixart demana el trasllat a una presó de Catalunya. Els motius no són polítics sinó humanitaris. Cuixart es basa sobretot, en el perjudici que la seva situació de presó incondicional provoca a la seva família, especialment al seu fill, nascut fa menys d’un any. Els arguments exposats per Cuixart ja figuraven en la denúncia que la seva parella, la periodista Txell Bonet, va presentar el mes passat a la seu de Nacions Unides a Ginebra. “El meu nen d’onze mesos i jo -deia-  hem viatjat 22 vegades perquè pugui veure el seu pare, sovint només rera un vidre i durant 40 minuts, amb contacte físic permés tan sols una vegada al mes”. I acabava amb una dada: “Ja hem recorregut 30.000 quilòmetres” des d’octubre passat per visitar-lo a Soto del Real.

En paral·lel, l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, va denunciar ahir que se li ha imposat una sanció que implica permanència durant 18 hores diàries a la cel·la, sense possibilitat de sortir-ne per practicar cap activitat. El motiu és el missatge que va difondre durant la campanya electoral de desembre passat, gravat en una conversa telefònica que va mantenir amb Nuria Guillaumes, que ocupava el número 31 de la llista de JxCat. En el missatge que ha acabat suposant la sanció, Sànchez, qualificava de “ximples útils” M. Rajoy, Inés Arrimades, Miquel Iceta  i Xavier García Albiol, tots ells dirigents constitucionalistes.

Res més de significatiu, llevat l’interpretació salvatge del 155 per l’Estat espanyol de guanyar  les elecions per a l’espanyolisme, tenir les presons plenes, el poble silenciat i els carrers buits. Però gràcies a diverses contingències, no han aconseguit matar-nos: primer perquè el trasllat a Brusel·les va trencar l’estretègia de la decapitació; segón, perquè amb el president Puigdemont i altres liders en llibertat, no han pogut imposar el relat únic; tercer, perquè l’independentisme ha guanyat les eleccions de manera inequívoca; quart, perquè l’estratègia judicial ha esclatat fora de les fronteres, i Espanya s`ha col·locat sota la lupa internacional; cinquè, perquè l’independentisme ha aconseguit gestionar el temps adequadament, i el temps va en contra, per desgast, de l’estratègia represiva; i finalment, perquè lluny de fatigar als catalans, afeblir el moviment i aïllar-lo de tot contacte, la situació catalana és la inversa, més unitat, més força i més simpatia internacional. En aquest context, el fet que els sectors més irredemps mantinguin l’estratègia de la repressió global, només els pot conduir a un fracàs més gran del que ja han aconseguit.

Catalunya està ferida, però forta, i no es resoldrà amb ministres bocamolls parlant del nazisme català, Sotos del Real castigant Jordi Sànchez per haver fet una declaració, o Llarenas desfermats contra Montoros. Per aquesta via, a més de fracàs, només aconseguiran la impotència i el ridícul.

Fins aviat.

Maria Joana

About joaompmachado

Nome completo: João Manuel Pacheco Machado

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: