MÚSICA CATALÃ – “Vinyes verdes vora el mar” – por Josep Anton Vidal

“Vinyes verdes vora el mar”: Lluís Llach canta els versos de Josep Ma. de Sagarra

 

S’ha celebrat recentment al Palau de la Músicade Barcelona un acte commemoratiu del cinquantenari de la mort de l’escriptor Josep Maria de Sagarra.

 

Per això us proposo de sentir un dels seus poemes, Vinyes verdes vora el mar, musicat i interpretat per Lluís Llach:

 

 

 

 

 

 

L’obra de Sagarra és un centre de convergència de les excel·lències de la literatura catalana moderna, car s’hi uneixen tots els registres, des de la literatura popular i satírica, fins a les formes més elaborades del modernisme i del noucentisme. Però no hi ha, en l’obra de Sagarra, cap registre mimètic, sinó una elaboració personalíssima en la qual l’element ordenador és plenament l’idioma, la intel·ligència profunda de l’idioma. Sagarra excel·lí en tots els camps, la poesia, el teatre, la novel·la, el periodisme i la traducció. I en tots els gèneres que conreà hi trobem una perfecta construcció del llenguatge que uneix el geni, la saviesa popular, que és la saba genuïna d’un idioma, amb els recursos més exquisits de la gran literatura europea del seu temps.

 

Les seves Memòries, la novel·la Vida Privada, i els seus llibres Entre l’equador i els tròpics i La ruta blava formen part de la gran prosa europea del segle XX. Les seves traduccions de la Divina comèdia o del teatre de Shakespeare són excel·lents, i els versos tenen la fluidesa i la capacitat comunicativa, i el geni del llenguatge, que trobem en tota la seva obra poètica, amb recullos intimistes i grans poemes narratius com El comte Arnau o Montserrat, i en la seva obra dramàtica.

L’obra de Josep Maria de Sagarra forma part de la gran literatura europea i és, per a la literatura catalana, un luxe, un patrimoni que l’enalteix.

Leave a Reply