CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 30 – por Maria Joana

 

El Real Instituto Elcano considera que la crisi catalana està perjudicant la imatge exterior d’Espanya. Així ho sosté l’informe Espanya al món el 2018, publicat el 7/5/18, que afirma que, tot i que el Govern central ha tingut “Un èxit gairabé total a l’hora d’obtenir suports oficials de la comunitat internacional”, davant la crisi catalana, s’ha posat en evidència l'”absència d’una estratègia de comunicació” per part de les autoritats espanyoles. “Al llarg de l’any guanyarà força amb àmbits minoritaris però rellevants de l’opinió pública internacional el questionament de la democràcia espanyola”.

Per un altre cantó, la tasca del TS està sent qüestionada per diversos fronts. Si a Alemanya el jutge Pablo Llarena té dificultats per concretar l’acusació de malversació, a Bélgica la Fiscalia no veu clares les eventuals imputacions. La carta que els fiscals belgues han remés al jutge Llarena revela la inseguretat amb que es presenten a l’esmentat acte judicial. l’Escrit reflecteix un cert malestar per la situació a què s`ha arrivat en la gestió de les euroordres cursades a Bruselles. En aquest sentit els fiscals belgues es veuen en l’obligació de recordar a la justícia espanyola que el principi d’especialitat implica que el tribunal que decideixi sobre el cas ha de determinar de manera precisa sobre quina fonamentació concreta descansa la petició de lliurament. Sobre aquesta petició, se suma les sollicitades pel Tribunal de Schleswig-Holstein, el qual Llarena ja va dirigir a final d’abril per provocar d’aclarir duptes sobre l’existència dels delictes de rebelió i malversació, en aquest cas en relació amb el 130 president Carles Puigdemont, En aquest escrit el jutge insistia en la rellevància dels indicis sobre ús de diners públics per pagar l’1-O. Però Llarena admetia al seu informe que no podía informar “d’una manera definitiva” amb totes les dades perquè encara no havia rebut la resposta requerida al ministre d’Hisenda, Montoro, sobre la presumpta malversació. Aquet document ja és al Suprem des del 30 d’abril. Tot i això, els informes d’Hisenda ni tan sols han aconseguit provar l’existència clara i neta dels fets de malversació.

Una altra noticia: la direcció de la presó d’Extremera ha premiat l’exvicepresident Oriol Junqueres amb una nota meritòtia i un viv a vis extraordinari per la seva “bona conducta” i la seva dedicació a la feina, consistent, entre altres tasques, a netejar vidres. Junqueras, processat per rebelió, està privat de llibertat des del 2 de novembre de 2017. <<Fins a les tasques més senzilles, Junqueras és un crac. Visca els catalans!>>

De nou: un Consell de Ministres extraordinari va aprovar el dia 9 de maig, el recurs d’insconstitucionalitat contra la llei de la Presidència de la Generalitat, aprovada el dia 4 per el Parlament de Catalunya, segons el qual, es possibilitava l’investidura de Puigdemont sense la presència física i permetia l’ús de mitjans telemàtics per el compliment de les funcions de govern, és a dir permetre reunions de Govern a distància. Segons va assegurar la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz, aquesta norma “és l’ultim punt de l’agonia a què s’estan sotmetent les institucions de Catalunya”, una cosa que considera que no té sentit perquè “en aquesta vida ningu no és impresdindible”. I va afegir: “Quan un pensa només en un mateix, no pretén governar una democràcia, sinó que pretén tornar a instal·lar la tirania”. << Això s’en diu ser una mala educada, prepotent, autoritària, sense respecta per ningú i que només fa palès la dita castellana: “dime de qué pregonas y te diré de qué careces”>>.

Ara el Gabinet de M. Rajoy espera que el Parlament apliqui el pla D, subratllant que espera “que a partir d’ara es formi un govern” a Catalunya perquè els diputats independentistes no poden “subordinar tota la seva actuació política a la voluntat d’una sola persona”. << És que no entenen res: aquí es respecta la decisió del president elegit de nou, tant l´1-O com el 21-D, que no és altre que Carles Puigdemont, votat lliurament inclussivament a les urnes posades per M. Rajoy. (resultat que el President espanyol no acata i amb això demostra que està  actuant contra la Constitució espanyola, la que tant defensa a capa i espasa) <<Això s’en diu ser una “persona honrada”…>>.

Per a més inri, l’associació espanyola Vox va presentar el 9 de maig davant el TS de Catalunya una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres de la Mesa per admetre a tràmit la modificació de la llei de Presidència de la Generalitat. La querella sollicita amb caràcter urgent la detenció, posada a disposició judicial i ingrés preventiu a presó, sense fiança, d’aquests tres membres de la Mesa, més la de Torrent. <<És increíble, ja no saben què fer!>>.

En espera que Puigdemont reveli qui serà el candidat definitiu a la presidència de la Generalitat, JxCat i ERC ja tenen pràcticament dissenyada la configuració del nou Govern, tant en l’estructura com la composició. Qui és dona per descomptat que tindrà un paper fonamental al Govern és Elsa Artadi. Ella de fet, ha estat l’aspirant preferida pel l’íder de JvCat per substituir-lo al capdavant de la Generalitat i, tot i que el dia 8 encara no es descartava res, la voluntat de no cremar-la amb una “presidència provisional” hauria aconsellat reservar-la pel futur. Però atorgant-li una comesa de primer nivell com, per exemple, la Conselleria de Presidència, des de la qual podria actuar com a autèntic braç executor de la línia política que marqui el president destituït per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. L’altra peça básica del Govern seria el nou home fort d’ERC, Pere Aragonès, com vicepresident i conseller d’economia, rellevant Oriol Junqueras.

I per finalitzar vull referir-me a la persecució que fa el Govern espanyol a les escoles catalanes. Des de fa un temps tant el PP com Cs, a conseqüència d’uns comentaris d’un professor a la  classe sobre l’actuació de la policia espanyola el dia de les votacions del 1-O, a instàncies de l’alumnat, els fills de guardies civils varen denunciar que es sentien ultrajats. Els dos polítics de la Messeta diuen que a les escoles de Catalunya, s’adoctrina. Una mestre catalana ho explicava així: “Hem arrivat a tal absurd que un dia, molt aviat, tindrem por de parlar de qualsevol cosa de les que surten a la televisió i als diaris, no fos cas que algún pare ens posi una denúncia”. La polèmica sobre suposats episodis d’adoctrinament o delictes d’odi en escoles catalanes pot tenir un efecte nefast sobre un factor indispensable per poder educar: la llibertat, un molel educatiu i de conviència que ha demostrat obertament tenir el seu èxit.

Fins la propera, amb estima.

Maria Joana

Leave a Reply