MÚSICA CATALÃ – La Patum – por Josep A Vidal

Quatre Barres

 

 

A proposta para hoje é uma aproximação a La Patum, uma das jóias mais preciosas do folclore catalão, que é parte duma tradição muito espalhada na Europa medieval, ligada à festividade de Corpus, prodigiosamente conservada viva na cidade de Berga, capital da comarca catalã do Berguedà, onde todos os anos se ressuscita com uma vitalidade extraordinária e surpreeendente. Velhos ritos solares, divindades pagãs pré-cristãs, música e uma participação popular que todos arrasta sem diferenças de idade ou identidade.

 

 

Si necessiteu un motiu extraordinari per venir a Catalunya…

 

veniu a viure la PATUM!!!

 

 

 

http://www.flickr.com/photos/barralo/4679707462/

 

Que ningú s’espanti. No és que s’acosta la galàxia d’Andròmeda per engolir la nostra petita Via Làctia, com s’ha anunciat recentment que succeirà d’aquí uns quants milions d’anys, si la fatídica profecia maia o el BCE i els seus acòlits no ho han aconseguit abans. Aquesta mena de forat negre vertiginós és una foto excel·lent que el seu autor, Josep Companyó, ha exposat a Internet. A l’autor d’aquesta foto genial i sorprenent no li ha calgut el telescopi Hubble, ni ha hagut de traslladar-se a milers d’anys de llum… Simplement, ha anat a Berga, la capital de la comarca catalana del Berguedà, on se celebra cada any, en ocasió del dia de Corpus, una festa extraordinària: La Patum.

 

La galàxia que el fotògraf ha captat amb tanta precisió és una galàxia humana, la formada per la multitud que es concentra a la plaça major de la vila de Berga per seguir la conclusió de la festa, amb el moment apoteòsic dels Tirabols:

 


 

Però l’explosió més extraordinària d’aquesta celebració que ha estat declarada obra mestra del patrimoni mundial i immaterial de la humanitat, són els Plens:

 

Plens

 


 

La Patum, que probablement pren el seu nom del so del timbal que, com mana la tradició, anuncia als vilatans que el consistori municipal ha acordat la celebració de la festa i que acompanya amb el seu repic tota la celebració, té orígens antiquíssims, probablement precristians. La forma de la festa, però, ha anat canviant al llarg del temps i, en la forma en què la coneixem actualment presenta els trets que va adoptar a la meitat del segle XIV. El caràcter de la festa és alhora processional i dramàtic. La deambulació i la ritualització acompanyen tots els moments d’aquesta festa que podria ben bé ser, per raons òbvies, una mostra extraordinària d’arqueologia folklòrica però que és, en canvi, una explosió de vida, de participació i de convivència urbana i sentiments compartits.

 

Qui en vulgui tenir una informació en síntesi de l’origen, l’evolució, l’estructura i els valors de La Patum pot veure el documental d’uns 10 minuts que va ser presentat a la UNESCO. El presentem aquí en català, però si ho preferiu podeu veure’l en espanyol, francès o anglès entrant al web www.lapatum.cat:

 


 

Les comparses, vinculades a les antigues celebracions religioses de caràcter pagà, que el teatre medieval va integrar en la festa del Corpus per tal de contrarestar la pervivència de les divinitats paganes mitjançant la seva subordinació jeràrquica a l’Església de Crist, han anat perdent el seu sentit original, però s’ha mantingut i incrementat amb el pas del temps la participació dels berguedans i del gran nombre de visitants que s’incorpora a la festa.

 

Els Turcs i els Cavallers inicien la representació amb una lluita entre guerrers a peu i a cavall. Segueixen les Maces, que escenifiquen una batalla entre el bé i el mal, els àngels i els dimonis:

 

 

 

La representació festiva continua amb el ball de les Guites, dos monstres amb cos de mulassa, coll de girafa i un cap de drac (que ha conservat la iconografia del segle XIV), que escupen foc i que es dediquen a empeitar la gentada que balla al seu voltant. Les Guites signifiquen l’entrada del bestiari i són, probablement, un dels quadres més antics de la festa actual. Les segueix l’Àliga, una de les bèsties més representatives del nostre Bestiari tradicional, construïda al segle XVIII seguint models anteriors, que balla una dansa molt cerimoniosa i gira enmig de la gent, obligant els patumaires a ajupir-se per no ser colpejats per la cua de l’animal. La música que acompanya el ball de l’Àliga, del segle XVI i derivada d’una antiga melodia de cant gregorià, molt evolucionada, és una de les més representatives del nostre folklore tradicional:

 


 

Segueixen els balls de nans i de gegants, al compàs de diferents melodies que s’han anat incorporant a la festa configurant un repertori molt variat en el qual podem reconèixer les preferències musicals de l’època en què es van fer les diferents aportacions: la jota, el rigodó, el pasdoble… També la part instrumental, que actualment respon a l’estructura característica de la cobla, ha sofert variacions diverses al llarg del temps, tot mantenint, però, el tabal com a element permanent i essencial:

 


 

En la Patum no hi ha espectadors, tothom hi participa, perquè la música, gràcies a una combinació encertadíssima del temps i del ritme, arrossega tothom a la participació. És impossible ser-ne només espectador passiu, perquè ni els peus i les cames, ni els braços, ni el cos poden estar quiets. Els números es repeteixen en una segona passada, que si aneu seguint la seqüencia de la festa que us estem proposant, podeu veure en http://www.youtube.com/watch?v=HtQG18Iioc8&NR=1&feature=endscreen i

http://www.youtube.com/watch?v=dCTtMcyPcAE&NR=1&feature=endscreen

 

L’apoteosi arriba amb els Plens, una comparsa que remet clarament a la vida de les societats agràries ancestrals i, naturalment, precristianes. El foc, que n’és protagonista, evoca un antic culte solar:

 


 

La festa es tanca amb el Tirabol, que heu pogut sentir a l’inici de l’article.

 

Si voleu escoltar la música de La Patum amb una mica més d’atenció, podeu fer-ho:

 

el Tabal (http://www.youtube.com/watch?v=MiuNNetUjdY&feature=relmfu), el Ball de l’Àliga (http://www.youtube.com/watch?v=TV4KWEXkeT4&feature=fvwrel), la Marxa de La Patum (http://www.youtube.com/watch?v=a6wJdLJrcyU&feature=fvwrel), el Ball dels Gegants (http://www.youtube.com/watch?v=4phUWHSAe5A&feature=relmfu), el Ball de Nans Vells (http://www.youtube.com/watch?v=uXMGXwkFNjg&feature=relmfu), las Maces (http://www.youtube.com/watch?v=jcmexwOZ-MA&feature=relmfu), el Tirabol (http://www.youtube.com/watch?v=Uckx7h7hhzY&feature=relmfu), i etcètera, etcètera, etcètera.

 

 

Però, si voleu conèixer realment què és la   què significa, i quins sentiments col·lectius vehicula… heu de venir a Catalunya i acudir a Berga una diada de Corpus.

 

 

     Josep A. Vidal

 

 

1 Comment

Leave a Reply