CATALUNHA – NOTÍCIAS DO BLOQUEIO – 22 – por Maria Joana

 

Una altra setmana catalana de la política judicialitzada, ja que el TS ha fet compareixer com a investigats devant el jutge Llarena dos membres del partit de la CUP: Mireya Boya i Anna Gabriel, la cúpula d’ERC, Marta Rovira i la del PDCat, Marta Pascal, l’expresident Artur Mas i la presidenta d’AMI (Associació de Municipis per la Independència), Neus Lloveras. Tots ells assenyalats per la Guardia Civil espanyola com integrans del “comité estratègic” de l’1-O.

Tots han passat per el tribunal menys Anna Gabriel (CUP). Marta Rovira va abandonar la sala sota fiança de 60.000 € i Artur Mas, després d’una declaració de gairabé 3 hores en que va manifestar que el procés sobiranista “havia nascut de l’arrel del poble català” i que les institucions catalanes han “intentat acompanyar aquet procés popular cap a la soberania amb una voluntat d’entesa, de negociació i de diàleg amb l’Estat espanyol que no ha tingut contrapartida”, perquè no es va poder obrir mai un procés d’acostament. Artur Mas va sortir del jutjat amb l’agreujament que ha d’estar disponible en qualsevol moment i per a qualsevol declaració.

 Anna Gabriel de la CUP és la única que no s’ha presentat ja que s’ha refugiat a Suïssa. Ella declara que ha decidit marxar perquè considera que a Espanya no tindria un “judici just”  i quedar-se a Ginebra per “internacionalitzar” el procés independentista. “És important dedicar esforços i recursos en la divulgació i denúncia de la vulneració de drets democràtics bàsics per part de l’Estat espanyol”, i en l’article 9 l’organització militant de la CUP, es conjura per “treballar per internacionalitzar la vulneració de drets humans que està patint la població catalana”. La ciutat de Ginebra acull una de les seus de l’ONU i d’aquí vé la seva “dimensió internacional”.

Per més inri, l’Estat espanyol ha volgut intervenir el sistema lingüístic de l’educació catalana a travers del 155, encara que no sabien quina fórmula tenien de prendre. Primerament volien posar una casella per els nens castellans-parlants perquè tinguin les classes en castellà. Després la van cambiar per fer que el castellà fos la llengüa vehicular amb el 25% en classes en castellà.(Encare que en el sistema educatiu català està sobradament comprovat que els alumnes acaben sabent perfectament les dues llengües). – Això demostra com M.Rajoy vol ensorrar encara més Catalunya. Quina vergonya! -. Però, ara ve lo bó del cas: el TC va dictar ahir, 20 de febrer, una sentència sumament important en matèria lingüística, perquè posa límits clars al Govern central en aquest terreny. La resolució, aprovada per unanimitat, manifesta que aquest sistema és inconstitucional, perquè l’Estat ha envaït competències que només corresponen a les comunitats autònomes. – Olé, olé i olé, decret tumbat! –

El complicat del cas és que ERC i JxCat no acaben d’entendre’s. La situació és tan agra que fins i tot aumenten les veus a JxCat que no veuen cap més horitzó que unes altres eleccions. De moment,  en les negociacions, Puigdemont vol que l’acord entre els dos partits delimiti per escrit que ell tindrà capacitat per nomenar els membres de l’executiu català i, fins i tot, decidirà sobre la convocatòria d’eleccions, una competència intransferible del president de la Generalitat, segons l’Estatut, i. ERC ja ha mostrat les seves reticències. Sobre la composició del Govern, les negociacions tampoc no avancen al ritme que es voldria.

Amb Puigdemont exercint de president a l’exili i un president efectiu a Barcelona, ERC vol aconseguir la Conselleria de Presidència o, al menys les seves funcions: el portaveu, telecomunicacions, esports… I situar-les en l’àrea de la vicepresidència, mentre que JxCat s’hi oposa. Tampoc no hi ha acord per suprimir la Conselleria d’Afers Exteriors, tenint en compte que Puigdemont serà l’encarregat d’internacionalitzar la causa catalana, ja que ERC continua reclamant-la.  Contrariament, el grup de Puigdemont insisteix que els republicans ocupin Interior. La pressió aumenta però l’acord continua pendent. – Ja dic jo fa temps que ERC vodria la Presidència de la Generalitat… En fi, ja veure’m…

 Una abraçada

 Maria Joana

About joaompmachado

Nome completo: João Manuel Pacheco Machado

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: