CARTA DE BARCELONA – Els avatars de l’euroordre contra els exiliats catalans. De l’error de forma a l’estratègia calculada? – por JOSEP A: VIDAL

La justícia belga ha desestimat l’euroordre per defectes de forma i a Espanya s’han disparat les alarmes en el sentit literal del terme, és a dir: “a les armes”. Els representants conspicus del nacionalisme espanyol, amagats sota la capa de modernitat i democràcia que els dona el fet d’erigir-se en defensors de la llei i de l’ordre constitucional, hi han reaccionat amb l’orgull ferit i no han estalviat crítiques a la justícia belga i, previsòriament, no s’han estat d’advertir a la justícia europea en general perquè no caiguin en el mateix “error” dels belgues. El jutge Llarena, a qui la resposta de la justícia belga hauria de fer envermellir de vergonya, fins s’ha permès d’advertir per escrit els jutges alemanys que no caiguin en el mateix “error” dels tribunals belgues. Aquest enrocament de la posició del jutge, que no ha volgut refer l’euroordre de bell nou tot corregint-ne l’error de què l’han advertit els belgues, ha provocat sorpresa; els independentistes n’han fet befa i els nacionalistes espanyols n’han fet, una vegada més, exhibició d’orgull amb allò de “¿Qué tiene que enseñarnos a nosotros la justicia de un país como Bélgica, que ha dado cobertura, protección y amparo al terrorismo?”, tot referint-se a litigis anteriors per casos d’extradició relacionats amb ETA.

Tot i que sé prou bé que la reacció habitual de l’ultranacionalisme espanyol –que és la forma de nacionalisme que es practica habitualment a Espanya tot i que solen anomenar-lo “internacionalisme”, perquè al capdavall s’han investit com a amos de les paraules i del discurs i poden anomenar les coses com els roti–, consisteix a mantenella i no enmendalla, em temo que en l’aparent obstinació del jutge, que persisteix a mantenir l’error, hi ha una estratègia calculada. M’explico: els indicis que els tribunals dels països europeus implicats en el conflicte poden emetre resolucions en contra de les tesis amb què la justícia espanyola argumenta l’euroordre són ja prou evidents. Una resolució dels tribunals europeus desfavorable a l’extradició dels polítics catalans per raons argumentals, de “fons”, de discrepància amb el contingut del procediment, deixaria la justícia espanyola en una situació de descrèdit molt greu, i posaria al descobert sense apel·lació la inconsistència jurídica de les accions contra l’independentisme català, que apareixeria clarament als ulls del món com una persecució política. En canvi, el rebuig per raons “formals”, que és el que ha fet la justícia belga, deixa incòlume el fons de la qüestió; de manera que les tesis de la justícia espanyola no queden afectades per la sentència. A partir d’aquí s’obrirà un debat, probablement, sobre aspectes tècnics i la discussió l’embolicaran tant com puguin, però evitaran així que el debat se centri en l’arbitrarietat jurídica que pretén, amb un relat inventat i sense proves proporcionades, sostenir una argumentació que només serveix per amagar la persecució política. El fet que el rebuig sigui per una qüestió formal en l’emissió de l’euroordre deixa al marge dels efectes jurídics els presos polítics a l’Estat espanyol, la situació dels quals no està supeditada a l’euroordre. I s’evita, a més, que el fons de l’acció repressiva de l’Estat espanyol, per mitjà del poder judicial, sigui objecte de debat a nivell europeu en aquest moment, de manera immediata.

Tard o d’hora, el debat sobre el fons serà inevitable, perquè s’hi hauran de pronunciar els organismes i tribunals internacionals. Però, abans que ho facin, hauran passat alguns anys. En aquesta manca de perspectiva i visió de futur de la política espanyola, no hi ha temps per al futur, només per a la immediatesa, i la brutal repressió del sobiranisme i el republicanisme catalans no es pot permetre que el seu argumentari estigui sota sospita.

De la mateixa manera, i amb molta més intensitat, necessiten que totes les iniciatives que sorgeixin de les majories parlamentàries catalanes, que són majories polítiques de la ciutadania, estiguin permanentment sota sospita. Vox, el partit que agrupa tota la militància franquista més desvergonyida, no ha trigat ni dos dies a presentar denúncia contra el nou president de la Generalitat de Catalunya. L’acusen d’un munt de coses, des de conspiració per a la sedició fins a xenofòbia i delictes d’odi. El secretari general del partit, Javier Ortega Smith, que recentment va dir allò de “se fusiló a alguna gente, pero sin odio, con amor”, i que com a advocat sosté la denúncia contra els polítics catalans empresonats i a l’exili, i la que ara ha presentat contra Quim Torra per delictes d’odi, en una intervenció a la televisió catalana, el passat dissabte dia 19, feia –sense cap vergonya– aquesta manifestació d’odi: “Hay profesores que están imputados por la fiscalia por haber señalado a hijos de guardias civiles como si fueran hijos de judíos” (ho podeu veure en https://www.youtube.com/watch?v=kgPqPQ6lufI; la frase en qüestió la trobareu repetida en dues ocasions entre els minuts 0.52 i 1.10). Aquest és el brou d’odi que aprofita estratègicament la política espanyola per “torejar” la voluntat republicana i independentista del sobiranisme català tot estalviant-se d’haver d’entrar en el debat polític i, sobretot, d’haver de fer un gest mínim de reconeixement de la sobirania catalana. I aquest és el pa que s’hi dona, en l’Espanya actual, on el desgavell i el desgovern i l’ultranacionalisme i la corrupció i la regressió de les llibertats democràtiques s’hi han instal·lat i campen lliurement. La perspectiva no és gens esperançadora. No volen acarar un conflicte que no entenen i que no volen acceptar, malgrat que creix dia a dia i que els esclatarà a la cara.

De fet, ja els ha esclatat, però fan com si no. Fins quan?

Josep A. Vidal

 

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: