CARTA DE BARCELONA – En el primer aniversari del 20-S a Catalunya, un clam per la República: la catalana i l’espanyola / 1 – por JOSEP A. VIDAL

El 20 de setembre del 2017, a primera hora del matí, va circular per les xarxes socials que la Conselleria d’Economia de la Generalitat havia estat ocupada per forces armades (Policia i Guardia Civil) amb el propòsit de dur-hi a terme un escorcoll. Molts ciutadans es van mobilitzar ràpidament i es van adreçar cap a la Delegació de la Conselleria, a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Jo hi vaig arribar cap a dos quarts de nou. Hi havia davant la porta un grup nombrós de ciutadans, potser cent cinquanta o dos-cents. Davant la porta, al mig del carrer, tres cotxes policials buits de personal i sense vigilància. Em va desconcertar. Pot la Guardia Civil o la Policia deixar un vehicle al carrer, durant una operació d’aquestes característiques, sense vigilància? Molts mitjans de comunicació ja hi eren. En aquest país, curiosament, les operacions judicials i policials las coneixen determinats mitjans de comunicació abans que les mateixes autoritats del país o fins i tot abans que en tingui notícia la policia autonòmica. Per tal de seguir més bé la seqüència dels fets que es produïen a l’edifici, i controlar-ne les entrades i sortides, els càmeres, els fotògrafs i els periodistes havien trobat una tribuna privilegiada enfilant-se al sostre dels vehicles policials. Hi havien instal·lat càmeres i s’hi havien instal·lat ells. Ningú no els en va fer baixar, i aviat van començar a enfilar-s’hi altres manifestants, que pretenien fer alguna fotografia, o bé volien fer-se veure o que, simplement, trobaven en allò una transgressió divertida. Càntics, eslògans i consignes eren cridats i acompanyats per la gent que ocupava el sostre i el capó dels vehicles, i sovint s’acompanyaven saltant i ballant rítmicament al compàs. En cap moment ningú no els va advertir que en baixessin, ningú no es va preocupar dels vehicles, que finalment van desaparèixer sota la munió de persones que s’hi havien enfilat i sota una catifa d’adhesius amb consignes de resistència i en favor del referèndum d’autodeterminació que havia de celebrar-se l’1 d’octubre.

El meu estupor s’havia transformat en inquietud. No podia ser que els vehicles haguessin estat deixats allà inadvertidament. La policia sabia que trigaria hores a acabar l’escorcoll… Allò no podia ser deixadesa, ni ingenuïtat policial: vaig tenir la impressió, la sospita…, no puc dir “la certesa” perquè m’era impossible de tenir-la, que aquell “abandonament” dels vehicles policials havia estat conscient i a propòsit. És a dir, una provocació. Si hagués estat deixadesa, algú, dins dels cossos policials, n’hauria hagut sortit sancionat, investigat, se n’haurien depurat responsabilitats… Res d’això no s’ha produït, que jo sàpiga, i, per tant, si hores d’ara encara no “han rodat caps” per aquell fet irresponsable, la meva sospita se’m fa més consistent.

Al cap d’hores d’estar allà, en aquesta situació, quan ja hi havien anat arribant membres del Govern, diputats del Parlament català, diputats catalans del Parlamento espanyol, líders dels partits polítics sobiranistes i representants sindicals, personal del món universitari, estudiants… i l’allau de gent no parava de créixer…, els comandaments de les forces policials van notificar als responsables de les organitzacions civils (ANC, Omnium cultural) i algun altre dels qui en aquell moment havien esdevingut caps visibles del moviment de repulsa ciutadà, que A DINS DELS VEHICLES POLICIALS HI HAVIA ARMES!

I és inevitable tornar a fer-se la pregunta d’abans: pot la policia deixar vehicles amb armament al mig del carrer i sense vigilància, en un espai on és presumible que s’hi concentrarà una protesta popular? La sospita de la “provocació” queda petita.

[seguirà] Josep A. Vidal

Leave a Reply

%d bloggers like this: