MÚSICA CATALÃ – El cant dels ocells – por Josep Anton Vidal

 

 

S’ha complert recentment el 40è aniversari de l’atorgament de la Medallade la Paude les Nacions Unides a Pau Casals. En aquella ocasió, que ha esdevingut un referent simbòlic per als catalans, Casals, encara a l’exili, va voler proclamar la legitimitat històrica de la nació catalana i llançar al món un missatge de pau. Aquell 24 d’octubre del 1971, en què s’estrenà el seu Himne a la Pau (Himne de les Nacions Unides), probablement els fonaments de la dictadura franquista van tremolar quan el mestre Pau Casals, als seus 95 anys, amb la veu tremolosa i emocionada, però amb gest enèrgic, va dir davant de l’Assemblea:

 

I’m a catalan. Today, a province of Spain. But what has been Catalonia? Catalonia has been the greatest nation in the world. I will tell you why… Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. Catalunya va tenir les primeres Nacions Unides. En el segle XI totes les autoritats de Catalunya es van reunir en una ciutat de França —aleshores Catalunya— per parlar de la pau, en el segle XI. Pau en el món i contra, contra, contra la guerra, la inhumanitat de les guerres.” (http://www.youtube.com/watch?v=38FcnytTMCI&NR=1)

 

A continuació, Pau Casals, que no havia tocat el violoncel en públic des de feia anys, va interpretar “El cant dels ocells”, i ho anuncià amb aquestes paraules:

 

Tocaré una melodia del folklore català: El cant dels ocells. Els ocells, quan són al cel, van cantant: “pau, pau, pau” i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. I, a més, neix de l’ànima del meu poble, Catalunya.” (http://www.youtube.com/watch?v=rt9iz3xApVg)

 

El cant dels ocells és una cançó popular de Nadal, ja molt coneguda al segle XVII. Pau Casals la va convertir en un símbol nacional per als catalans a partir del seu exili l’any 1939. Amb aquesta melodia va portar el nom de Catalunya arreu del món. Stravinsky la va considerar: “la cançó popular més ben construïda del món”.

 

Difosa arreu del món per Pau Casals com a peça de violoncel, ha estat, però, interpretada per instrumentistes molt diversos. Podeu sentir-ne, per exemple, una emotiva interpretació del saxofonista navarrès Pedro Iturralde (http://www.lyricsmusica.it/pedro-iturralde/el-cant-dels-ocells-testo.html). Hi ha també magnífiques interpretacions vocals de grans figures de la lírica: Montserrat Caballé, Josep Carreras…, o de gèneres més lleugers, Llach, Marina Rosell… Us en proposo, però, una de les interpretacions de la soprano Victòria dels Àngels. Si us ve de gust, també podeu sentir-la interpretada al violoncel pel mateix Casals. Els enregistraments disponibles a la Xarxa no són gaire bons. Podeu sentir l’enregistrament de la interpretació que en va fer a la Casa Blanca, l’any 1961, perquè el so és força bo:  http://www.youtube.com/watch?v=qKoX01170l0&feature=related

 

 

El cant dels ocells, interpretat per la soprano Victòria dels Àngels.

 

 

 

Música Catalã, o tema das segundas-feiras da rubrica «Ao romper da bela aurora», a cargo de Josep Anton Vidal, terá um comentário em catalão e uma síntese em português. Hoje, o texto em português será um pouco mais desenvolvido.

 

 

Passou recentemente o 40º aniversario da concessão da Medalha da Paz da Nações a Pau Casals. Casals ainda no exílio, quis proclamar a legitimidade histórica da nação catalã e lançar ao mundo uma mensagem de paz. Naquele dia 24 de Outubro de 1971, em que se estreou o seu Hino da Paz, adoptado como Hino das Nações Unidas, os alicerces da ditadura franquista devem ter tremido quando o maestro Pau Casals, com os seus 95 anos e com a voz trémula e emocionada, mas com postura enérgica disse perante a Assembleia:

 

 

 

I’m a catalan. Today, a province of Spain. But what has been Catalonia? Catalonia has been the greatest nation in the world…

 

 

(http://www.youtube.com/watch?v=38FcnytTMCI&NR=1)

 

 

 

Em seguida, Pau Casals, que há anos que não tocava  violoncelo em público , interpretou “El cant dels ocells”, anunciando-o com estas palavras:

 

 

 

“Vou tocar uma melodia do folclore catalão –  El cant dels ocells (O canto dos pássaros). Os pássaros, no céu, cantam: pájaros, “paz, paz, paz” e é uma melodia que Bach, Beethoven e todos os grandes teriam admirado e querido. Além disso, nasce da alma do meu povo, Catalunha.”

 

 

El cant dels ocells é uma canção popular de Natal já muito conhecida no século XVII. Pau Casals transformou-a num símbolo nacional para os catalães a partir de seu exílio em 1939. Com esta melodia levou o nome da Catalunha a todo o mundo. Stravinsky considerou-a: “a canção popular mais bem construída do mundo”.

 

 

Difundida por todo o mundo por Pau Casals como peça de violoncelo, foi sido também interpretada por diversos instrumentistas diversos. Podem escutar, por exemplo, uma emotiva interpretação do saxofonista navarro Pedro Iturralde

 

(http://www.lyricsmusica.it/pedro-iturralde/el-cant-dels-ocells-testo.html).

 

Há tambiém magníficas interpretações vocaies de grandes figuras líricas: Montserrat Caballé, Josep Carreres, Jaume Aragall…, e de cantores como Lluís Llach, Marina Rosell… proponho-vos aqui uma das interpretações da soprano Victòria dels Àngels. Se quiserem, podem também ouvi-la interpretada ao violoncelo por Pau Casals. As gravações disponíveis na Rede nãoo são muito boas. Podem escutar a gravação da interpretação de Casals na Casa Branca, en 1961, cujo som é muito bom:

 

http://www.youtube.com/watch?v=qKoX01170l0&feature=related

 

 

 

El cant dels ocells, interpretado pela soprano Victòria dels Àngels:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply